Scheermerken

Alles over scheermerken

Flower

De geschiedenis van de scheermerken

Verschillende scheermessen

Geschiedenis van het scheren
De geschiedenis van het scheren voert ver terug in de tijd. Een tijd, waarin er nog geen haarscherpe scheermessen werden gefabriceerd en laat staan elektronische scheerapparaten. In de periode dat er nog geen scheerproducten gefabriceerd werden, gebruikte mannen voor het scheren onder meer scherven van vuursteen, maar ook schelpen. De Grieken en Romeinen gebruikten in vroegere tijden gewoon een scherp geslepen mes van brons of koper, dat eigenlijk als de grondlegger van het later open scheermes diende. In 1680 werd in Sheffield het eerste scheermes van staal vervaardigd. Het regelmatig bijslijpen met een scheerriem was noodzakelijk, want het mes werd al zeer snel bot. Het eerste wegwerpscheermesje heeft zijn intrede gedaan in 1880 en door de technologische vooruitgang werd het scheermes ontwikkeld tot een open mes, dat massaal in productie werd genomen. Overigens werd het wegwerpscheermesje bedacht door King Camp Gillette, vanwege het gemak en snelheid. William Nickerson was een vriend van Gillette en ontwikkelde een machine om de scheermesje van staal te produceren.

Grote scheermerken
Gillette is tot vandaag de dag één van de grootste scheermerken met een divers aanbod van scheermesjes en scheerproducten. King Camp Gillette  begon samen met partner William EmeryNickerson in 1901 The American Safety Razor Company.  Deze producent heeft in het jaar 1903 voor het eerst scheermesjes op de markt gebracht, maar brak pas echt door in het jaar 1917. Dat was namelijk het moment dat de Amerikaanse regering het besluit nam om bij Gillette voor het complete Amerikaanse leger scheermesjes te kopen. Met de opkomst van de elektrische scheerapparaten bedacht Gillette om een deel van de markt te behouden een nieuwe techniek in de vorm van tandemmesjes. Deze tandemesjes zorgden voor een nog gladder resultaat. Een van de jongere bekende grote scheermerken is The Art of Shaving. Dit bedrijf is opgericht in 1996 door Eric Malka en MyriamZaoui en hebben al jaren de rol van marktleider. Overigens heeft The Art of Shaving onder meer met Gillette een partnerschap en zijn marketingdeals met Gillette gesloten en is het bedrijf in 2009 als merk overgenomen door Procter & Gamble. Proraso behoort ook tot de grote scheermerken en voert in Italië de lijst aan voor wat betreft de verkoop van scheermiddelen. De kwaliteit van de producten op het gebied van scheren is nog altijd van hetzelfde uitstekende niveau als in de jaren veertig. Proraso behoort als merk al generaties lang tot het familiebedrijf Ludovico Martelli en biedt een divers assortiment van klassieke scheerartikelen.

Veranderingen door de jaren heen
Met de komst van de eerste scheermesjes van Gillette is er in de loop der jaren veel veranderd op het gebied van scheren, maar de basis is altijd hetzelfde gebleven voor het nat scheren. De elektrische scheerapparaten hebben voor een deel de markt overgenomen van de klassieke en moderne scheermesjes, maar beide markten kunnen prima naast elkaar bestaan. Het is echt een persoonlijke voorkeur om nat te scheren en als daarvoor gekozen wordt, dan zijn er talloze producten en artikelen voor het scheren beschikbaar. De scheermesjes zijn uiteraard wel verder ontwikkeld van een enkel scheermesje tot scheermessen met meerdere scheerbladen. De ontwikkeling staat nog altijd niet stil en de scheermerken ontwikkelen dan ook steeds meer geavanceerde scheermessen. Overigens is het scheren met een open scheermes nooit helemaal weggeweest. De klassieke manier van scheren is dan ook niet terug van weggeweest, maar altijd stilletjes gebleven en weer een trend geworden.

Het gebruik van scheerzeep

Al vanaf de middeleeuwen worden scheerzepen gebruikt voor het natscheren. Een goede scheerzeep maakt de baardharen zacht, beschermt de huid tijdens het scheren en het heeft een verzorgende werking. Een goede scheerzeep zorgt voor scheercomfort. Dit is natuurlijk afhankelijk van type huid. De beste scheerzeep is dan ook een persoonlijke keuze.

Het gebruik van scheerkwast

Voor comfortabel natscheren heb je nu eenmaal een scheerkwast nodig voor het opschuimen en aanbrengen van het scheerschuim. De bekende scheerkwastmerken, zoals Edwin Jagger en Muhle produceren wereldwijd de beste scheerkwasten.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.